Kuruluşları RPA ile Güçlendirmek

 Kategori: Blog, Genel, RPA, Türkçe

RPA’nın Endüstri 4.0’ın temel bileşenlerinden biri olmasına ve günümüzde gerçek değer sağlamasına rağmen, iş liderlerinin RPA destekli işin gerçekte ne olduğu, bu teknolojinin faydalarının neler olduğu ve iş dünyasında uygulanmasına nasıl yaklaşılacağı konusunda belirsiz bir fikre sahip olması olağandışı bir durum değildir.

Günümüzün iş dünyasında, dönüşümleri daha önce hiç olmadığı kadar hızlı ve çoğu zaman anlaşılması zor dönüşümlerden geçirme ve değişen pazarların taleplerine ayak uyduramayan bir zamanların lider şirketlerini geride bırakma eğilimi var. Medya, Dördüncü Sanayi Devrimi’nden (Endüstri 4.0) ve dijital dönüşüm çağından bahsetmeyi hiç bırakmasa da, gerçek bir fark yaratabilecek ve bir şirkete rekabette avantaj sağlayabilecek belirli teknolojileri gözden kaçırmak çok kolaydır.

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), hızlı ölçülebilir iş sonuçları ve anında yatırım getirisi sunma yeteneği nedeniyle farklı sektörlerdeki işletmeler arasında hızla benimsenen teknolojilerden biridir. Brandessence Market Research tarafından yapılan araştırmaya göre , küresel robotik süreç otomasyonu pazarının büyüklüğü 2020’de 2,7 milyar dolar değerindeydi ve 2027’ye kadar 18,3 milyar dolara ulaşacağı ve 2020’den 2027’ye kadar %31,07’lik şaşırtıcı bir CAGR ile büyüyeceği tahmin ediliyor. Büyük pazar talebi ve ek Rekabet avantajı kazanmak gibi faktörler RPA’nın benimsenmesine neden oluyor.

Biraz daha derine dalmaya hazır mısınız? O zaman okumaya devam edin.

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Nedir?

Robotik süreç otomasyonu (RPA-Robotic Process Automation), bilgisayar ağlarında ve yazılım programlarında her türlü eylemi gerçekleştiren, metaforik robotlar veya dijital işçiler gibi davranabilen yazılım çözümlerinin oluşturulmasına ve kullanılmasına dayanan bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir.

Robotik otomasyon sistemlerini kullanmak, işletmelerin çeşitli türden sıradan tekrarlanan iş süreçlerini otomatikleştirmesine olanak tanıyarak şirketlerin operasyonlarının verimliliğini artırmasına ve maliyetleri azaltmasına yardımcı olur.

RPA bir kuruluşu nasıl güçlendirebilir?

RPA uygulaması, kuruluşların dijital arayüzler ve bilgisayar programları ile etkileşimlerle ilgili çok çeşitli insan faaliyetlerini taklit etmesine olanak tanır. Binlerce isteği aynı anda karşılayan düzinelerce farklı süreci çalıştırmak için entegre otomasyon ve robot biliminden yararlanılabilir. Robotik süreç otomasyonunun en önemli faydalarından bazılarını ve farklı sektörlerdeki kuruluşların RPA entegrasyonunu dijital dönüşüm çabalarının temel taşlarından biri olarak görmelerinin nedenlerini burada bulabilirsiniz.

Çok sayıda ve sürekli artan sayıda uygulama.

Yazılım robotları, bilgisayar sistemleri ve kullanıcı arayüzleri ile insan etkileşimini çeşitli şekillerde taklit edebilir. Ağlara ve uygulamalara giriş yapma, form doldurma ve gönderme, dosya veya klasör gibi dijital öğeleri taşıma ve değiştirme, veri tanımlama ve çıkarma vb. işlemleri gerçekleştirebilirler. RPA, işletmelerin tekrarlanabilir kural tabanlı iş süreçlerinin %80’ine kadar otomatikleştirilmesini sağlar.

Sınırsız ölçeklenebilirliğe sahip otomasyon.

RPA ile otomatikleştirilen her süreç neredeyse sınırsız ölçeklenebilirlik potansiyeline sahiptir ve işletmelerin daha hızlı büyümesine olanak tanır.

Geliştirilmiş zaman ve doğruluk.

RPA’yı uygulayan kuruluşlar, insan hatalarını ve insan çalışanlardan kaynaklanan gecikmeleri ortadan kaldırarak sürecin süresinde ve doğruluğunda önemli bir iyileşme elde etmeyi başarırlar.

İnsan işçilerinin üretkenliğinin artması.

Tekrarlayan ve düşük değerli görevlerin otomasyonu, insan personelinin daha önemli görevlere odaklanmasını sağlayarak verimliliğin artmasına katkıda bulunur.

Kolaylaştırılmış uzaktan işlemler.

RPA, çalışanların dağıtılmış süreçler aracılığıyla birbirleriyle bağlantı kurmasına olanak tanıyarak şirketlerin uzaktan operasyonlarını organize etmelerine ve kolaylaştırmalarına yardımcı olur.

Robotik Süreç Otomasyonu Nasıl Çalışır?

Gelişmiş süreç otomasyonu çözümleri, kurumsal uygulamalarla entegrasyonlar, ekran kazıma ve otomasyon komut dosyalarının uygulanması yoluyla dijital sistemlerle etkileşime girebilir. Bu yetenekler, hızlı ve basit bot entegrasyonları yoluyla insan çalışan eylemlerini kolayca kopyalamalarına olanak tanır.

Robotik süreç otomasyonunun temel özellikleri, mevcut kurumsal BT sistemlerinden bilgi ve verilere erişimle bağlantılıdır. Bilgisayar ağları ve uygulamalarıyla çeşitli şekillerde entegre edilebilirler. Genel olarak konuşursak, iki temel RPA yazılımı uygulama yöntemi vardır: arka uç ve ön uç bağlantıları aracılığıyla.

Arka yüz RPA entegrasyonu

Arka uç entegrasyonu kurumsal ağlar ve veritabanları, yazılım robotlarının merkezi süreç otomasyon sunucusu tarafından kontrol edilen süreçlere ve sistemlere erişmesine olanak tanır. Bu tür entegrasyon, insan müdahalesi gerektirmeyen ve minimum düzeyde müdahale gerektiren çeşitli süreçlerin ölçekli otomasyonu için tercih edilir. Geri bağlantı aynı zamanda robotik süreç otomasyonunun AI, ML, gerçek zamanlı veri analitiği vb. gibi diğer Endüstri 4.0 teknolojileriyle güçlendirilmesini de mümkün kılar.

Ön yüz RPA entegrasyonu

Ön uç robotik otomasyon sistemlerinin masaüstü uygulamalarına bağlanmasının birden fazla yolu vardır. Yazılım robotları, insan kullanıcıların yaptığı gibi doğrudan hedef uygulamanın kullanıcı arayüzünden bilgi yakalama yeteneğine sahiptir. Ekrandaki farklı unsurları tanıyabiliyor, yapılarını ve özelliklerini kontrol edebiliyor, etiketleyebiliyor ve onlarla etkileşime geçebiliyorlar.

RPA’nın avantajlarından nasıl yararlanılır?

Robotik süreç otomasyonu, RPA uygulaması dikkatli bir şekilde planlandığında ve uygun uzmanlık ve teknolojiyle yürütüldüğünde hızlı, ölçülebilir iş kazanımları sağlayabilir. BT Bilgi, çözümlerimizle RPA’nın daha kolay uygulanmasını sağlayabilir.

  • RPA robotları arka planda çalışabilen dijital çalışanlarımızdır.
  • Kendilerine ait kimlikleri, şifreleri ve e-posta adresleri vardır.
  • Kural bazlı, tekrarlanan süreçlerinizi insana ihtiyaç duymadan otomatize edebilirler.
  • Maliyetleri azaltır, hataları ortadan kaldırır ve katma değer yaratırlar.
  • Anında, ileri tarihli veya periyodik olarak tetiklenebilirler.

 Özet

Robotik süreç yönetimi aynı zamanda en uygun maliyetli çözümler arasında yer alıyor ve şirketlerin Endüstri 4.0 yeniliklerinin avantajlarından neredeyse anında ve önemli miktarda BT altyapısı modernizasyon bütçesi ayırmaya veya çok sayıda pahalı teknoloji uzmanını işe almaya gerek kalmadan yararlanmaya başlamasına olanak tanıyor. Robotik otomasyon sistemleri, günümüzde her ölçekteki işletmenin kullanabileceği en güçlü dijital dönüşüm teknolojilerinden biridir . Son derece çok yönlüdür ve günümüz iş ortamında kısmen veya tamamen otomatikleştirilebilen ve yapılması gereken düzinelerce tekrarlayan, zaman ve enerji tüketen süreçlere uygulanabilir.

Otomasyon ve robot bilimini operasyonel süreçlerinize entegre etmeye hazır mısınız? Daha fazla bilgi edinmek ve özel bir demo almak için şimdi bizimle iletişime geçin .

Benzer Gönderiler
İletişim

Mesajınızı yazın.

Aramak istediğinizi yazın ve Enter tuşuna basın