Steve BELL, 2012 Avrupa Yalın BT Zirvesin’de
Steve Bell, 2012 Avrupa Yalın BT Zirvesi’nde konuşuyor… Yalın BT şirketler için neden önemli, bu konudaki çalışmalara nereden başlamalı ve daha birçok konu hakkında esin kaynağı olabilecek bir konuşma…
Steve Bell, 2012 Avrupa Yalın BT Zirvesi’nde konuşuyor… Yalın BT şirketler için neden önemli, bu konudaki çalışmalara nereden başlamalı ve daha birçok konu hakkında esin kaynağı olabilecek bir konuşma…
Bilişim endüstrisine pazar araştırmalarıyla katkıda bulunan IDC’nin tahminine göre bu yıl sonu itibarıyla dijital evrendeki veri hacmi geçen yıla göre yüzde 50 oranında artarak 4 ZB’ye (zetabyte = trilyon x gigabyte) ulaşacak. Sayılar kesinlikle baş döndürücü.
Büyümenin boyutunu algılayabilmek için bu yıl dünya üzerindeki dijital verinin 2010 yılına göre dört katına çıkmış olacağını bilmemiz yeterli olacaktır.
Özellikle Batı’da kurumların neden bu alana devasa yatırımlar yaptıklarını anlamak pek güç değil. Veri arama ve veri üzerinden öngörülerde bulunmayla ilgili tüm harcamalar dikkate alındığında Büyük Veri teknolojileri ve servislerine yapılan yatırımların bu yıl sonunda 10 milyar doları bulması bekleniyor. Üç yıl içinde ise IDC bu rakamın ikiye tırmanarak 2016’da 20 milyar dolara ulaşmasını öngörüyor. Tüm bu beklentiler, veri üzerinden şablonları görünür kılan (visual discovery) ve tahmin yapan analitik yazılımların yanı sıra metin ve diğer içeriksel medya analizlerini de kapsıyor.
Günümüzün gelişmiş arama motorlarının tüm özelliklerini kullanan Parallax, adres, firma, kişi, telefon vb. gibi özelleşmiş kimlik bilgilerini milyarlarca kayıt içerisinde bulmak
amacıyla tasarlanmıştır.
Kelime parçalama, birleştirme dışında yazım hatalarını, fonetik benzerlikleri ve varyasyonların (hatalar, eşanlamlılar, fonetik benzeşmeler) tespitini yapmak üzere çok özel indeks ve algoritmalara sahiptir.
ABD’de yapılan bir araştırma, kötü verinin işletme gelirlerinde yüzde 20-35 arası maliyet yaratabildiğini gösteriyor. Bir başka araştırmaya göre ise kötü ve zayıf veri, geçen yıl, Amerikan işletmelerine yılda 600 milyar dolarlık bir maliyet kalemi oluşturdu.
Parallax algoritmasını güçlü kılan, frekans alma, standartlaştırma, eşleştirme, çıkarım yapma ve hata minimizasyonu gibi teknolojik özellikler, profesyonellere en doğru veriyi sunarken, Büyük Veri’nin rekabetçi boyutunu öne çıkarmasıdır.
Fuzzy Logic
Parallax’ın yaptığı iş, kısaca, bulanık mantık yöntemlerini kullanarak veriyi bölüp yönetmektir. Veriyi parçalar, verinin eksik parçalarını tamamlar, veriyi doğrular ve ilişkisel yeni verilerle zenginleştirir.
İhtiyaç halinde veride birleştirme, aynı kayıtlarda tekilleştirme yapan Parallax algoritması, özellikle büyük operasyonlarda bu tür çözümleri en kısa zamanda ve en yüksek performans ile gerçekleştirir. Büyük performansı ve indeks yapısı sayesinde yönetimin istediği tüm raporların büyük bir süratle üretimini sağlar.
Performans Canavarı
Parallax kullanıcıları, bir adresi ortalama 100 ms gibi inanılmaz bir hızla doğrulatabildiği gibi 1 milyon adresi de standart bir PC’de en fazla birkaç saat mertebesinde derleyebiliyor.
Açık kaynak kodlu ticari lisans problemi olmayan yazılım kütüphaneleri ile geliştirilen Parallax, Java kütüphanesi başlıca Adres Indeksleme, Adres Arama ve Adres Doğrulama ve Ünvan İndeksleme, Ünvan arama ve Ünvan Doğrulama işlemlerini gerçekleştirir. Bunun dışında kullanıcı yönetimi, batch işlerin çalıştırılması, veri yapılarının yönetimi, loglarının üretimi ve lisans kontrolleri gibi işlemleri de otomatik olarak gerçekleştirir.
Günümüzün gelişmiş arama motorlarının tüm özelliklerini kullanan Paritus, adres, firma, kişi, telefon vb. gibi özelleşmiş kimlik bilgilerini milyarlarca kayıt içerisinde bulmak amacıyla tasarlanmıştır.
Kelime parçalama, birleştirme dışında yazım hatalarını, fonetik benzerlikleri ve varyasyonların (hatalar, eşanlamlılar, fonetik benzeşmeler) tespitini yapmak üzere çok özel indeks ve algoritmalara sahiptir.
ABD’de yapılan bir araştırma, kötü verinin işletme gelirlerinde yüzde 20-35 arası maliyet yaratabildiğini gösteriyor. Bir başka araştırmaya göre ise kötü ve zayıf veri, geçen yıl, Amerikan işletmelerine yılda 600 milyar dolarlık bir maliyet kalemi oluşturdu.
Paritus algoritmasını güçlü kılan, frekans alma, standartlaştırma, eşleştirme, çıkarım yapma ve hata minimizasyonu gibi teknolojik özellikler, profesyonellere en doğru veriyi sunarken, Büyük Veri’nin rekabetçi boyutunu öne çıkarmasıdır.
Fuzzy Logic
Paritus’un yaptığı iş, kısaca, bulanık mantık yöntemlerini kullanarak veriyi bölüp yönetmektir. Veriyi parçalar, verinin eksik parçalarını tamamlar, veriyi doğrular ve ilişkisel yeni verilerle zenginleştirir.
İhtiyaç halinde veride birleştirme, aynı kayıtlarda tekilleştirme yapan Paritus algoritması, özellikle büyük operasyonlarda bu tür çözümleri en kısa zamanda ve en yüksek performans ile gerçekleştirir. Büyük performansı ve indeks yapısı sayesinde yönetimin istediği tüm raporların büyük bir süratle üretimini sağlar.
Performans Canavarı
Paritus kullanıcıları, bir adresi ortalama 100 ms gibi inanılmaz bir hızla doğrulatabildiği gibi 1 milyon adresi de standart bir PC’de en fazla birkaç saat mertebesinde derleyebiliyor.
Açık kaynak kodlu ticari lisans problemi olmayan yazılım kütüphaneleri ile geliştirilen Paritus, Java kütüphanesi başlıca Adres Indeksleme, Adres Arama ve Adres Doğrulama ve Ünvan İndeksleme, Ünvan arama ve Ünvan Doğrulama işlemlerini gerçekleştirir. Bunun dışında kullanıcı yönetimi, batch işlerin çalıştırılması, veri yapılarının yönetimi, loglarının üretimi ve lisans kontrolleri gibi işlemleri de otomatik olarak gerçekleştirir.
www.paritus.com
Paritus@Adres ile elinizdeki yetersiz, eksik ve hatalı adres verilerinden yepyeni bir iş değeri elde edebileceğinizi biliyor musunuz?
Paritus@Adres ile elinizdeki yetersiz, eksik ve hatalı adres verilerinden yepyeni bir iş değeri elde edebileceğinizi biliyor musunuz?
Türkiye şartlarına uygun teknolojisi ile kurumların veri kalitesine doping yapmayı hedefleyen Paritus, 15 Ocak’ta Wyndham Hotel’de düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Çeşitli ihtiyaçlara uyarlanabilen modülleri, Türkçe düşünen algoritması ve SaaS modeli sayesinde kurumlara ekonomik ve performanslı servisler sunan Paritus Akıllı Arama Çözümleri Tanıtım Toplantısı’nda finans, sigortacılık, perakende, lojistik ve bilişim sektörünün üst düzey yöneticileri, profesyoneller ve uzmanlar biraraya geldi
Türkçe düşünen algoritmasıyla Türkiye’nin rakipsiz veri doğrulama, zenginleştirme ve koordinatlama yazılımı Paritus Akıllı Arama Çözümleri, 15 Ocak 2014 günü Wyndham Hotel’de düzenlenen ve Paritus işortakları ile müşterilerinin geniş katılımına sahne olan renkli bir tanıtım toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Paritus teknolojisini 2009 yılından bu yana geliştiren BT Bilgi Teknolojileri’nin düzenlediği toplantıya Paritus Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler, Hizmet Planlama Yöneticisi Barış Işıklılar, Enpara.com Teknoloji ve Ürün / Süreç Yönetimi Bölüm Müdürü Cumhur Türkmen, NeoSinerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Üst ile Infotech Kurucu Ortağı Ali Ufuk Peker konuşmacı olarak katıldılar.
Finans, perakende, lojistik, e-ticaret ve sigortacılık gibi çeşitli sektörlerden veri kalitesi ve veri yönetimi profesyonelleri ile IT yöneticilerinin de izleyici olarak yer aldığı toplantının açılış konuşmasını Paritus Akıllı Arama Çözümleri Ürün Müdürü Zuhal İşcan gerçekleştirdi. İşcan, açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Günümüzde kurumların altyapı itibarıyla teknoloji yatırımları açısından belli bir olgunluk seviyesine geldiğini görüyor ve bunu tabii ki memnuniyet verici buluyoruz. Ancak bugün profesyonellerin daha büyük bir sorunu var, o da mevcut bilgiden gerçek iş değeri elde etmek. Profesyonel yöneticiler günümüzde mevcut bilgiyle rakiplere göre ciddi bir fark yaratma olanağına sahip. Paritus’un kurumlara sunduğu katma değer tam bu noktada öne çıkıyor. Türkiye’nin dinamik kurumlarına nitelikli bilişim hizmetleri sunan BT Bilgi Teknolojileri’nin yatırımlarıyla düzenli olarak gelişen Paritus teknolojisi, sağladığı veri zenginleştirme, doğrulama ve koordinatlama olanaklarıyla kurumların veri kalitesinde çarpıcı değişimler yaratabiliyor. Teknolojik yeniliklere açık, esnek ve modüler bir yazılım olan Paritus’un veri kalitesi stratejilerinin vazgeçilmez bir bileşeni olmasından büyük bir gurur duyuyoruz”.
Toplantının ilk sunumunu gerçekleştiren Paritus Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler, Hizmet Planlama Yöneticisi Barış Işıklılar, bulanık mantığa dayalı Paritus akıllı arama teknolojisi hakkında izleyicileri aydınlattığı konuşmasında, kurumlar için önemli noktalara dikkat çekti. Işıklılar, “Türkiye için geliştirdiğimiz bulanık mantık ve doğal dil işleme algoritmaları; imla yanlışlarını, fonetik hataları, eksik kelimeleri, kısaltmaları, unvanları, varyasyonları ve pek çok yazım farklılığını dikkate alarak doğru veri kayıtlarını doğru zamanda saliseler içinde arayıp eşleştirebiliyor. Bunun gibi daha birçok özelliği ile Paritus, ana veri yönetimi, iş zekası ve veri kalitesi çalışmalarına önemli bir katkı sağlıyor” dedi.
Sınırsız müşteri deneyimi
Paritus kullanıcılarından Finansbank Enpara.com, bireysel bankacılıkta kişiye özel kaliteli hizmet anlayışını mobil teknolojiler ve kaliteli veri ile sahaya taşıyan sayılı kurumlar arasında yer alıyor. Enpara.com Teknoloji ve Ürün/Süreç Yönetimi Bölüm Müdürü Cumhur Türkmen, bire bir bankacılık hizmetlerinde süreç ve veri kalitesinin önemini vurgulayarak gerçekleştirdiği canlı sunumda şunları söyledi:
“Müşteri deneyimi Enpara.com için çok ciddi bir konudur. Teknoloji, Enpara.com için sınırsız bir müşteri deneyimi anlamına geliyor. Paritus gibi teknolojiler ise bize müşteri deneyimini geliştirme konusunda önemli bir fırsat sağlıyor”.
Kaliteli ve zenginleştirilmiş veri
Bulut ortamında geliştirdiği çözümlerle sigortacılık sektörüne yenilikçi bir açılım getiren NeoSinerji de Paritus lansman toplantısında büyük ilgi gördü. Sektörün kıdemli profesyonellerinden ve NeoSinerji Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Mehmet Üst, veri kalitesi yönünde sektörün kaydettiği gelişmeleri izleyicilerle paylaştı. Üst, “Kaliteli ve zenginleştirilmiş veri, bize bugün tekil müşterinin eksiksiz ve tam bir görüntüsünü verme potansiyeli taşıyor. Teknoloji sayesinde elimizde artık bu görüntüyü sağlayacak geocoding ve zenginleştirme olanakları var” dedi ve sözlerine şunları ekledi:
“Geocoding ve zenginleştirmenin, veri kalitesindeki rolüne vurgu yapan Üst, “Bugün artık birçok profesyonel, haklı olarak arkadaki sorunlu veriyle uğraşmak istemiyor. Rekabetçi bir ortamda birçok yönetici yapısal veya değil, elindeki veride saklı olan müşteri değerini görmeyi arzu ediyor”.
Toplantının son konuşmasını gerçekleştiren Infotech Kurucu Ortağı Ali Ufuk Peker ise veri görselleştirmesinin profesyonellere yeni ufuklar açtığını söyleyerek, “Bugün hemen her alanda iş hedeflerimize uygun projeksiyonlarımızı görsel haritalara dökmemiz mümkün. Kaliteli verinin üzerinde kurgulanan bu haritalar pazarlamadan lojistiğe hemen her sektörde ve segmentte daha hızlı ve etkili kararlar alma imkanı sunuyor” dedi.
Çeşitli sektörlerden üst düzey yönetici ve profesyonellerin katılımıyla hareketli geçen Paritus Lansman Toplantısı, daha sonra gerçekleştirilen bir kokteylle sona erdi.
Türkçe düşünen algoritmasıyla Türkiye’nin önemli veri doğrulama, zenginleştirme ve koordinatlama yazılımı Paritus Akıllı Arama Çözümleri, 15 Ocak 2014 günü Wyndham Hotel’de düzenlenen ve Paritus işortakları ile müşterilerinin geniş katılımına sahne olan renkli bir lansman toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Paritus teknolojisini 2009 yılından bu yana geliştiren BT Bilgi Teknolojileri’nin düzenlediği toplantıya Paritus Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler, Hizmet Planlama Yöneticisi Barış Işıklılar, Enpara.com Teknoloji ve Ürün / Süreç Yönetimi Bölüm Müdürü Cumhur Türkmen, NeoSinerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Üst ile Infotech Kurucu Ortağı Ali Ufuk Peker konuşmacı olarak katıldılar.
Finans, perakende, lojistik, e-ticaret ve sigortacılık gibi çeşitli sektörlerden veri kalitesi ve veri yönetimi profesyonelleri ile IT yöneticilerinin de izleyici olarak yer aldığı toplantının açılış konuşmasını Paritus Akıllı Arama Çözümleri Ürün Müdürü Zuhal İşcan gerçekleştirdi. İşcan, açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Günümüzde kurumların altyapı itibarıyla teknoloji yatırımları açısından belli bir olgunluk seviyesine geldiğini görüyor ve bunu tabii ki memnuniyet verici buluyoruz. Ancak bugün profesyonellerin daha büyük bir sorunu var, o da mevcut bilgiden gerçek iş değeri elde etmek. Profesyonel yöneticiler günümüzde mevcut bilgiyle rakiplere göre ciddi bir fark yaratma olanağına sahip. Paritus’un kurumlara sunduğu katma değer tam bu noktada öne çıkıyor. Türkiye’nin dinamik kurumlarına nitelikli bilişim hizmetleri sunan BT Bilgi Teknolojileri’nin yatırımlarıyla düzenli olarak gelişen Paritus teknolojisi, sağladığı veri zenginleştirme, doğrulama ve koordinatlama olanaklarıyla kurumların veri kalitesinde çarpıcı değişimler yaratabiliyor. Teknolojik yeniliklere açık, esnek ve modüler bir yazılım olan Paritus’un veri kalitesi stratejilerinin vazgeçilmez bir bileşeni olmasından büyük bir gurur duyuyoruz”.
Türkçe düşünen algoritmasıyla Türkiye’nin önemli veri doğrulama, zenginleştirme ve koordinatlama yazılımı Paritus Akıllı Arama Çözümleri, 15 Ocak 2014 günü Wyndham Hotel’de düzenlenen ve Paritus işortakları ile müşterilerinin geniş katılımına sahne olan renkli bir lansman toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Paritus teknolojisini 2009 yılından bu yana geliştiren BT Bilgi Teknolojileri’nin düzenlediği toplantıya Paritus Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler, Hizmet Planlama Yöneticisi Barış Işıklılar, Enpara.com Teknoloji ve Ürün / Süreç Yönetimi Bölüm Müdürü Cumhur Türkmen, NeoSinerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Üst ile Infotech Kurucu Ortağı Ali Ufuk Peker konuşmacı olarak katıldılar.
Finans, perakende, lojistik, e-ticaret ve sigortacılık gibi çeşitli sektörlerden veri kalitesi ve veri yönetimi profesyonelleri ile IT yöneticilerinin de izleyici olarak yer aldığı toplantının açılış konuşmasını Paritus Akıllı Arama Çözümleri Ürün Müdürü Zuhal İşcan gerçekleştirdi. İşcan, açılış konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Günümüzde kurumların altyapı itibarıyla teknoloji yatırımları açısından belli bir olgunluk seviyesine geldiğini görüyor ve bunu tabii ki memnuniyet verici buluyoruz. Ancak bugün profesyonellerin daha büyük bir sorunu var, o da mevcut bilgiden gerçek iş değeri elde etmek. Profesyonel yöneticiler günümüzde mevcut bilgiyle rakiplere göre ciddi bir fark yaratma olanağına sahip. Paritus’un kurumlara sunduğu katma değer tam bu noktada öne çıkıyor. Türkiye’nin dinamik kurumlarına nitelikli bilişim hizmetleri sunan BT Bilgi Teknolojileri’nin yatırımlarıyla düzenli olarak gelişen Paritus teknolojisi, sağladığı veri zenginleştirme, doğrulama ve koordinatlama olanaklarıyla kurumların veri kalitesinde çarpıcı değişimler yaratabiliyor. Teknolojik yeniliklere açık, esnek ve modüler bir yazılım olan Paritus’un veri kalitesi stratejilerinin vazgeçilmez bir bileşeni olmasından büyük bir gurur duyuyoruz”.
Haberin Devamı İçin Tıklayınız.