Güvenlik takımlarınızı tek 
bir kabileymiş gibi yönetin!

 Kategori: Blog, Genel, Güvenlik, Türkçe

Genelde kuruluşların güvenlik, operasyonlar, ağ mimarisi vb. için farklı iş siloları vardır. Etkili güvenlik riskleri doğası gereği bu dağınıklıktan faydalanır. Her ekip, soruna odaklanmak ve bir çözüme ulaşmak istediklerinde çoğu kez hatalı olmadıklarını kanıtlamak için zaman harcarlar. Otomatik yama yönetimiyle işlerinizi kolaylaştırın

Çoğu kuruluş bugün beklenmedik saldırılara karşı gelişmiş güvenlik araçlarıyla karşı koymaya hazırdır. Saldırganlar da durumun farkında olduğu için atakların sayısı ve hacmi günden güne katlanıyor. Ayrıca saldırganlar kurumların ataklara verdiği tepkileri de dikkate inceliyor. Bu nedenle iyi bir güvenlik çemberi oluşturmak için out-of-box yaklaşımlara ihtiyaç var.

Güvenlik açığı yaşam döngüsünü otomatikleştirmek yeni gelişen siber tehditlere karşı organizasyonu koruyabilir. Bunun yanı sıra, ciddi ataklar karşısında, iş takımlarınızın sanki bir kabileymiş gibi saldırıyı bir an önce savuşturmak için birlikte hareket etmelerini sağlayabilmek de önemlidir.

Gereksiz işleri aradan çıkartın

Çoğu şirket planlı aylık bakım çalışmalarıyla mevcut durumunu gözden geçirir. Güvenlik açısından Microsoft’un Salı günü toplu olarak yayımladığı yamalarla başlayan bu süreç genelde bütün bir ay sürer. Organizasyon içinde konunun farklı yönlerini değerlendiren çeşitli takımlar bütün dikkatini yamalara odaklamışken güvenliği hedef alan kötü sürprizler yaşanabilir. Her an yeni bir atak yaşanabilir ve organizasyonun SıfırGüven! politikasında bir delik açabilir. Tüm güvenlik takımları yama işini yarıda bırakarak bu sorunu çözmek ve daha sonra yaptıkları işe yeniden başlamak zorunda kalabilir.

Otomatik güvenlik açığı yönetimi bu tip sorunlar için etkili bir teknolojidir. Proaktif yaklaşımıyla sorunun çözüme ulaştırılmasını sağlar. Bu tür araçlar, bir güvenlik açığı gördüğü zaman öncelikle bunu sorun kaynağı olan cihazla eşleştirir ve durum için bir güvenlik olay kaydı (incident) oluşturur. Daha sonra ilgili güvenlik yamalarını belirleyerek bu yamaların dağıtımı ve uygulanmasını sağlayan bir iş akışı tanımlar. Bu arada yama değerlendirme verileri, ilgili kişilerin onay vermesi ve yetkilendirme yapılması için açılan güvenlik olayına (incident) eklenir.

Takımların kaynaşma zorunluluğu

Acil durumların ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağını asla bilemediğimiz için daha kontrollü yanıtlara ihtiyacımız var. Müdahale prosedürlerimizi planlamalı, yaklaşımları prova etmeli ve tekrarlanabilir süreçlerle uygulamalıyız.

Normal bir bakım döngüsü içinde, öngörülemeyen bir olayı organize, verimli ve etkili bir şekilde yöneten süreçlere sahip olmalıyız. Eğer iş operasyonlarınızı aksatmadan yeni sorunları azaltan doğru insanlara, bir süreç yönetimine ve doğru iletişim kanallarına sahipseniz bunu yapabilirsiniz. Güvenlik alanında ortaya çıkan ve genelde bütün kurumu etkileyen riskleri savuşturabilmek için takımlarınızın birlikte ve uyum içinde çalışması önemlidir.

Savunmasız uygulamayı veya platformu en iyi tanıyan kilit kişinin liderliğinde her alandan gerekli destek personelini toplamayı sağlayan kabile mantığı çözümün başarısını garantiler. Aynı öncelikli öğe üzerinde birlikte çalışan, bir lideri olan ve destek grubuna sahip takım üyeleri, çözüme daha hızlı ve daha az kafa karışıklığıyla ulaşabilir.

Güvenlik açığı yönetimi, güvenlik ve BT operasyon takımlarının sorumlu olduğu çeşitli siloları farklı düzeylerde etkileyen dağınık bir süreçler toplamıdır. Genelde kuruluşların güvenlik, operasyonlar, ağ mimarisi vb. için farklı iş siloları vardır. Her ekip, soruna odaklanmak ve bir çözüme ulaşmak istediklerinde çoğu kez hatalı olmadıklarını kanıtlamak için zaman harcarlar. Oysa ataklara karşı daha etkili ve daha az kaotik iyileştirme elde edebilmek için süreçlerimizi olgunlaştırmak zorundayız.

Benzer Gönderiler
İletişim

Mesajınızı yazın.

Aramak istediğinizi yazın ve Enter tuşuna basın